The Girl with the Dragon Tattoo (2011)


Dette er en film jeg absolutt anbefaler. Når det er sagt, er den kanskje ikke passende for deg som vil unngå vold, voldtekt og andre sterke elementer. Du kan for øvrig ikke unngå å bli sterkt berørt av denne filmen. Den amerikanske versjonen er regissert av David Fincher, og han er ganske tro mot romanen skrevet av Stig Larsson. «The Girl with the Dragon Tattoo» er filmet både i USA, Norge og Sverige.

Det synes jeg at gir filmen et mer autentisk preg enn dersom den hadde blitt filmet kun i USA. På nettsiden Rotten Tomatoes blir filmen likt av 86% av brukerne, tilbakemeldingene fra kritikere har vært noe variert.

En nye type helt

Eller jeg bør vel kanskje si, heltinne. Denne filmen fyller garantert en mangel i filmverdenen, der de aller fleste helter er hvite menn i 30-årene. Det er jammen ikke mange helter som er helt som Lisbeth Salander. Hun er jo også en anti-helt, i den forstand at hun ikke er entydig god, kjærlig og oppviser i blant mangel på sunn dømmekraft. Hun bruker ofte også svært uortodokse og tvilsomme metoder for å nå målene sine. Det er tydelig at hovedkarakteren har gjennomgått mye lidelse i livet. I den amerikanske versjonen av filmen er det Roony Mara som spiller Salander, noe hun gjør godt. Hun virker fullstendig uredd og original, og hun makter å portrettere noen som har stått utenfor bestandig på en troverdig måte. Jeg foretrekker faktisk den amerikanske ørlite grann over den svenske originalen, og det er nok mye på grunn av Daniel Craig. Han tar med seg en selvsikkerhet og unik nerve til karakteren Mikael Blomkvist.

En solid thriller

Dette er en vellaget thriller, som har mer å by på en det fascinerende portrettet av outsideren Salander. Filmen har også kunstneriske aspekter, som filmingen av snø. Den omdiskuterte voldtektsscenen er også laget på en måte som gjør sterkt inntrykk. Lydsporet til filmen er også bra, det er dystert og illevarslende og får spenningen til å øke markant, slik at jeg alltid sitter helspent i sofaen.

Pages:
Edit