De beste filmene gjennom tidene


Det finnes en rekke lister på nettet som rangerer de beste filmene noensinne. Disse listene er selvsagt ulike, så noen absolutt konsensus kan aldri oppnås på et emne som jo til slutt handler om smak. Det er uansett en veldig interessant å ta en titt på de ulike listene. Det vil være stor forskjell på hva kritikere hevder er de beste filmene, og hva «folk flest» synes, eller det vil også si hva som selger og blir populært.

Kunstneriske, underlige filmer slår sjelden an hos et større publikum, men det betyr ikke at de ikke kan ha stor verdi som artistisk verk. Det er også mange ulike grunner til at enkelte filmer blir oppfattet som ikoniske. Jeg skal kommentere på tre filmer som ofte havner på toppen av disse listene, så les videre for min mening om dem.

Spektakulære Vertigo

beste filmeneJeg må innrømme at jeg ikke kan kritisere at filmen Vertigo fra 1958 ofte havner helt på toppen av ulike lister. Hitchcock er og blir en mester av film, og denne noe mystiske filmen byr på alt du kan ønske deg av en film. Tematisk handler den om blant annet besettelse og forfølgelsesvanvidd, noe som fascinerer de fleste. Denne amerikanske thrilleren fikk ikke umiddelbart den anerkjennelsen som var fortjent, blant annet mottok den ingen Oscar, men med tiden har folk fått øyene opp for dette mesterverket.

Eventyrlige Trollmannen fra Oz

En annen amerikansk film som ofte havner langt oppe på listene, er Trollmannen fra Oz. Denne musikalen fra 1939 er vel kjent for de fleste, historien der jenta Dorothy ønsker seg et annet liv og får ønsket sitt oppfylt. Faktisk hadde denne filmen også begrenset publikumssuksess i starten, men den framstår nå som en klassiker. Jeg tenker at den har verdi fordi den var unik i sitt slag den gangen, og fordi den følger et perfekt eventyrmønster, noe som fungerer flott på film.

Grandiose Gudfaren

En liste uten Gudfaren bør du ikke stole på. Visste du at Marlon Brando avslo Oscar for beste mannlige hovedrolle for Gudfaren? Filmen fikk for øvrig Oscar for beste film, og du har gått glipp av mange kulturelle referanser dersom du ikke har opplevd denne filmen. Hvem kan vel glemme den nå noe klisjepregede setningen «Jeg skal gi ham et tilbud han ikke kan avslå»? Du trenger ikke vente lenge før du blir imponert i Gudfaren, i min mening er åpningsscenen den aller beste!

Pages:
Edit