De beste norske filmene gjennom tidene


Norsk film får sjelden den anerkjennelsen den fortjener, og vi havner ofte i skyggen av våre Skandinaviske naboland. Det vil ikke si at vi ikke har mye å være stolte av innenfor norsk film. Vi har en rekke knallgode skuespillere, tenk bare på navn som Aksel Hennie, Liv Ullmann, Maria Bonnevie og Kristoffer Joner. Blant berømte regissører finner vi navn som Erik Poppe, Petter Næss og Joachim Rønning.

Mine fem norske favorittfilmer – en høyst subjektiv liste

beste norske filmeneDet var jammen ikke en enkel oppgave å finne ut hvilken film som er min absolutte favoritt blant norske filmer. Jeg har i en tidligere tekst nevnt «Sult» som en av de aller beste filmene gjennom tidene, så min mening om den filmen er allerede klar. Den er en klassiker! Men, jeg skal ikke gjenta meg selv, og jeg skal spare deg for mer lovprising av den filmen.

Derfor går førsteplassen til filmen «De dødes tjern» fra 1958. Denne fantastiske norske skrekkfilmen er basert på romanen med samme navn av Andre Bjerke. Filmen fikk god kritikk, og den var Kåre Bergstrøms gjennombrudd som filmregissør. Det har ikke blitt laget mange norske filmer i denne sjangeren, så «De dødes tjern» er en film du ikke bør gå glipp av. Det er jo også helt rått å se Andre Bjerke i rollen som Jon Mørk, og de freudianske elementene er glitrende.

På andreplass velger jeg «Elling». Denne herlige filmen har vel alle sett, et mesterverk av tragikomikk, basert på bøkene til Ingvar Ambjørnsen. Både Sven Nordin og Per Christian Ellefsen spiller så utrolig godt, og filmen får meg både til å le og grine.

«Insomnia» havner på en solid tredjeplass. Er det noe vi kan her i Skandinavia, så er det god krim, også på film. Fjerdeplassen gir jeg til «Flåklypa Grand Prix». Må det sies noe om det, egentlig? Denne filmen til Ivo Caprino er et unikt mesterverk.

Sist, men ikke minst vil jeg nevne «Død snø». Denne filmen fra 2009 er noe så unikt som en norsk zombiefilm. Det er nok til at den er verdt å sjekke ut!

Pages:
Edit