Mine fem favorittfilmer


Dersom du spør hva som er de aller beste filmene gjennom tidene, avhenger selvsagt svaret av hvem du stiller spørsmålet til. Det finnes vel de som er eksperter på film, som vi tenker at vet mer om film enn oss vanlige dødelige, og som kan gi oss et svar basert på ulike objektive kriterier. Et slikt svar finner du ikke her, jeg skal presentere mine favoritter fra et helt personlige ståsted, men du er garantert listen til en ihuga filmentusiast! Jeg kunne aldri ha anmeldt en countrykonsert, for jeg liker slett ikke country. Men, film, det elsker jeg! Er du klar?

beste favorittfilmer

Jeg skal ikke holde min absolutt favoritt hemmelig helt til sist, jeg velger å starte med den. På toppen av listen min troner «Psycho» fra mesteren Hitchcock. Filmen kom ut i 1960, og Anthony Perkins er simpelthen uforglemmelig i rollen som Norman Bates. Den så kalte «dusj-scenen» er legendarisk, og Psycho er en klassiker innenfor skrekksjangeren.

En hederlig andreplass: Vertigo

Det er vel ikke vanskelig å skjønne at jeg er stor fan av Hitchcock, og han kan også ta æren for andreplassen. Jeg har nevnt Vertigo før, fordi denne filmen ofte havner på toppen av listene over de aller beste filmene gjennom tidene. Hitchcock er kjent som «mesteren av spenning» og Vertigo byr på både skrekkelementer og vanlig, menneskelig frykt, slik som selvsagt frykten for høyder (vertigo).

Samuraiene inntar tredjeplassen

«De syv Samuraier» fra 1954 er et fantastisk sprakende filmeventyr som du absolutt bør få med deg. Filmen, som er regissert av Akira Kurosawa, handler om en liten fattig landsby på den japanske landsbygda. De fortvilte og fattige bøndene blir utsatt for stadige plyndringer, og i et desperat forsøk på å stanse dette, leier de samuraier som skal beskytte dem. Filmen vant en rekke ulike priser, men grunnen til at jeg har den som favoritt er at jeg synes den forteller noe dyptgripende om mennesker, samt om fattigdom, klasseskiller og vennskap.

En nattsvermer på fjerdeplass

Det er vel umulig å ikke huske den første gangen du så «Nattsvermeren»? Dette er rett og slett en uhyggelig spennende film, men også en smart film med fantastiske portretter. Anthony Hopkins er fantastisk skremmende som kannibalen Hannibal Lector. Visste du at Sean Connery ble tilbudt denne rollen? Det er virkelig vanskelig å forestille seg noen annen enn Hopkins i denne rollen!

Sist, men ikke minst – en norsk bauta på femteplass

Til sist vil jeg ha med en norsk film. Det er kanskje ikke alle som vil være enige med meg her, men jeg en soleklar favoritt for meg er filmen «Sult» fra 1966, basert på Hamsun’s roman. Per Oscarsson gjør en genial rolletolkning og mer sublim filmkunst om lidelse, fortvilelse og gryende galskap skal du lete lenge etter!

Pages:
Edit